Warning: fopen(/www/webvol29/hi/adzykhvxm551wb6/xn--aktiemklare-q8a.eu/public_html/../../media.xn--aktiemklare-q8a.eu/public_html/wpcf7_uploads/.htaccess): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol29/hi/adzykhvxm551wb6/xn--aktiemklare-q8a.eu/public_html/wp-content/plugins/contact-form-7/includes/file.php on line 247
Expertnätverk och inside information

Expertnätverk och inside information

Expertnätverk (expert netverk) tillhör ett av de mest dynamiska sektorerna inom investeringsanalys och finansiell forskning. Expertnätverk fokuserar på att erbjuda sina kunder konkurrensfördelar genom att underlätta för samråd mellan kunder och branschspecialister. Ursprungligen använde hedgefonder expertnätverk vilket underlättade att få fram information från experter från olika industrisektorer och företag. Numera används expertnätverk av ett brett tvärsnitt av investerare, från hedgefonder till vanliga fonder, investeringsrådgivare, pensionsfonder och inte minst private equity företag.

Ett Expertnätverks kontaktar sina konsulter och har även använts för insiderhandel och som mellanmän. Många av de som kontaktas jobbar på publika företag och får anonymitet när de intervjuas av förvaltare. Det kan tex handla om läkare och mellanchefer som intervjuas av hedgefonderna direkt. Flera av nätverken är medlemsbaserade. Enligt en artikel i tidningen Economist spenderar GLG : s kunder i genomsnitt $ 170.000 per år för att prenumerera på en databas med 300.000 experter och av deras kunder är 40% hedgefonder. Hos flera av expertnätverken kan man registrera sig utan säkerhetskontroll.

Man räknar med att det idag finns ungefär 40 stycken expertnätverk i USA som kan förmedla information om hedgefondförvaltare. De kan i allmänna termer prata om resultat utan att prata om kvartalsrapporter och nätverken anklagas ofta för att hjälpa till med insiderinformation. Vissa hedgefonder har valt att sluta använda expertnätverk, av rädsla för att det strider mot lagen.

Exempel på expertnätverk

Primary Global Research och James Fleischman blev fälld och skrev senare en bok ”Inside Story”.