Hur du kontrollerar aktiemäklaren

Viktigt för dig som är nybörjare inom aktier och investeringar.

Tyvärr förekommer det mycket bedrägerier inom branschen och många luras och uppger sig vara aktiemäklare men i verkligheten är det bluff företag som säljer påhittade värdepapper. Bedragarna kontaktar köparna vanligtvis över telefon och i Sverige har flera tusen personer och företag drabbats.

Se upp för pannrumsföretag (s.k boiler room företag)
Ett boiler room företag är ett bluff företag som har högt tryck på försäljning använder en taktik med falsk eller vilseledande information. Ofta försöker de skrämma upp potentiella kunder vanligtvis per telefon för att sälja till överprissatta eller värdelösa investeringar till osofistikerade investerare

Metoder som bedragare använder inom finansbranschen

Se upp för de här tecknen när du har kontakt med aktiemäklare som vill göra affärer med dig.

  • Säljer värdepapper utan värde
  • De lovar en väldigt hög ränta men sedan finns ingen säkerhet på pengarna – vilket kan hamna i andra bolag inom koncernen och det kan finnas Ponzi-upplägg i bolaget.
  • Ofta används frimärksföretag där man kan köpa flera tusen aktier för några ören styck
  • De använder också metaller som guld
  • Upplägget spänner över flera länder exempelvis att säljarna befinner sig i ett annat land än kunderna
  • Bolaget har inget nödvändigt tillstånd
  • De lägger till olika typer av avgifter vilket innebär att kostnaden för dig kan bli skyhög i slutändan

Kontrollera aktiemäklaren

Om du är osäker kan du kontrollera bolaget eller myndigheten på Finansinspektionens varningslista. Annars är det Swedsec som licensierar anställda inom värdepappersmarknaden och de kan ge ut varningar. Fondbolag har compliance-regler hur de ska agera på marknaden.

Du kan också kontrollera deras årsredovisning att de har tillgångar och har en sund vinst. Du hittar årsredovisningen på allabolag eller hitta.se.