Vad är kryptovalutor och hur ser kryptomarknaden ut

0

Marknaden för kryptovalutor

En kryptovaluta är en decentraliserad, säker, digital valuta som använder kryptografi. Kryptovalutor utfärdas inte av centralbankerna och deras värden beror inte heller på banker. Till skillnad från vanliga valutor där nya pengar kan införas i penningmängden genom kvantitativa lättnader (QE), är priserna på kryptovalutor enbart baserade på tillgång och efterfrågan. Det finns för närvarande över 800 alternativa kryptovalutor som kallas Altcoins exempelvis Ethereum, Rippel och Litecoin.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin, skapade i 2009, var den första kryptovaluta och har fortfarande den största marknadsandeln.
Bitcoinmarknaden påminner en del om ädelmetaller och guldmarknaden, där tillgången är kontrollerad och de flesta har en begränsad mängd enheter, precis som ädelmetaller. Det finns tex ett begränsat antal Bitcoin som består av 21 miljoner Bitcoins.

Priset för Bitcoin ökade exponentiellt under 2017 och priset steg i samband med att institutionella investerare behövde ta positioner i den nya digitala valutan. Samtidigt ainns det osäkerhet som den hårda forken som sker den 18:e november 2017 och nya regulatoriska krav som låg i startgroperna i många länder eftersom centralbankerna inte är några anhängare av valutan. I flera länder har man politikst tyvärr börjat koppla samman valutan med penningtvätt och i Sverige har även Finansinspektionen och Riksbanken gått ut och varit kritiska.

I december började vi se att Bitcoin minskade kraftigt i värde och vi tror att priset kommer sjunka yterliggare till strax över 7500 USD innan det tar fart igen.

Ethereum
Ethereum är en av de största digitala valutorna efter Bitcoin. Vad som gör Ethereum unikt är att den är enkel att skapa smarta kontrakt med. Även Ethereum har gått upp kraftigt under 2017.

Rippel
Priset på Rippel har stigit kraftigt i december 2017 mycet beroende på stigande efterfrågan i Asien och att valutan gärna används av banker.

Läs mer om kryptovalutor

Startup bolag som jobbar med kryptovalutor

Det finns en uppsjö av nya företag som jobbar inom olika områden som wallets, utlåning, mining och capital markets.

kryptovalutor

Teknisk analys av kryptovalutor

Teknisk analys är en metod för att förutsäga prisförändringar och framtida marknadstrender genom att studera diagram över tidigare marknadsåtgärder. Teknisk analys handlar om vad som faktiskt har hänt på marknaden, snarare än vad som ska hända och tar hänsyn till priset på instrument och volymen av handel, den tekniska analytikern skapar diagram (candlesticks) från dessa uppgifter,
En person som dagligen lägger upp tekniska analyser kring kryptovalutor som Bitcoin är Tone Vays.

Share.

About Author

Daniel Larsson är analytiker frilansskribent, civilekonom och skriver om wealth management, kryptovalutor, aktier och aktiehandel. Han äger företaget Expandtalk.se och expertområdet är inom digital marknadsföring inom techindustrin och cybersecurity som han jobbat med över 20 år.

Comments are closed.